Cu siguranta s-a intamplat sa ajungi undeva cu telefonul descarcat si din fericire sa il poti incarca, chiar daca incarcatorul nu era exact marca telefonului tau.
Se pare ca standardizarea incarcatoarelor a prezentat un avantaj in acest sens, uitand de nebunia creata de posibilitatea ca fiecare marca de telefon sa aiba un port de intrare diferit.
Este destul de usor sa incarci un telefon Samsung cu un incarcator Lg de exemplu, desi mufa incarcare Lg este putin diferita. Totusi, recomandarile nu sunt pozitive in aceasta privinta. Este de dorit ca fiecare telefon sa se incarce cu incarcatorul lui orginal cu care a venit din fabrica, iar daca acest lucru este imposibil, achizitionarea unui incarcator sa fie facuta dintr un magazin cu produse de calitate.
Singurul telefon care nu se incarca cu un incarcator obisnuit este Iphone – ul, iar la randul lui, incarcatorul acestuia nu incarca nici un alt telefon.
Utilizarea unui incarcator Iphone contrafacut poate duce la deteriorarea grava a telefonului si functiei acestuia de a se incarca, prin arderea unui cip responsabil de acest segment.
Standardizarea impusa de Uniunea Europeana in ceea ce priveste universalitatea porturilor microUSB prezinta in general avnataje insa in unele cazuri a inceput sa isi defineasca limitele.
Se pare ca porturile microUSB au inceput sa isi piarda caracteristicile in ceea ce priveste rezistenta si poti intampina situatii cand la simpla atingere a telefonului pus la incarcat mufa sa se miste putin si acesta sa nu se mai incarce.
De exemplu un MacBOOK Air este prevazut din fabricatie cu un conector mai ciudat dar foarte util. Un element magnetic atrage firul celalalt si astfel se poate face conxiune intre cele doua, fara a fi necesara introducerea incarcatorului intr un port care se poate deteriora si pune in pericol incarcarea eficienta a gadget – ului.
Probabil aceasta ar putea fi o solutia viabila de viitor in ceea ce priveste optimizarea procesuui de incarcare si scutirea de unele neplaceri provocate de deteriorarea porturilor de incarcare.
Exista modele de incarcatoare prevazute din fabricatie cu un design perfect pentru o durata de viata mai lunga. Incarcatoarele cu fir lat, se incurca mai greu si se deterioreaza mult ai tarziu decat cele obisnuite.
In 2015 a aparut pe piata o gama de telefoane care prezinta un port USB putin diferit de cel pe care il cunoaste marea majoritate. Acest USB Type C, sau Thunderbolt, cum se mai numeste desi nu este foarte utilizat reprezinta destul de multe avantaje datorita formei sale din fabricatie.
Marele avanataj in acest sens este oferit de faptul ca mufa acestuia poate fi introdusa in telefon in orice pozitie si directie, fara a fi blocat indoit sau rupt.
Totodata se pare ca acesta poate fi utilizat si cu USB 2.0 sau USB 3.0 desi este lesne de inteles ca se va utiliza conexiunea cablurilor USB Type C.
Un atfel de conector este capabil sa transmita curentul electric in ambele sensuri, mufa USB Type C putand transfera pana la 100 W de curent electric. Astfel, daca un laptop se afla la incarcat, acesta este capabil sa transmita mai departe curent unui alt device care se va incarca de la bateria acestuia.
In urma cu aproximativ 5 ani acest tip de incarcator era destul de greu de achizitionat si era destul de scump.
USB -ul reprezinta practic o interfata standardizata care face posibila conectarea unor periferice la calculatoare sau laptopuri.
USB este abrevierea de la sintagma Universal Serial Bus.
In prezent inca este cel mai cunoscut si mai utilizat conector periferic din intreaga lume.
A aparut in lumea IT incepand cu anul 1996, iar pana la acel moment conectarea se facea prin porturi paralele si seriale.
USB 2.0 a fost introdus pe piata incepand cu anul 2000 facand posibila conectarea facila a unor componenta la calculator.
Astfel, se putea ajuge la o viteaza de transfer in unele cazuri de pana la 480 MB/s. In timp aceasta viteaza nu a fost destul de utila, si astfel in 2008, USB 3.0 rezolva problema prin implementarea acestui standard, cu o rata de transfer care poate sa ajunga la 5 GB/s.
Conectorul USB C va permite un transfer mai rapid de date, o incarcare mai rapida, transfer bidirectional de putere si bineinteles mai putine cabluri.