Tipuri de prefabricate si caracteristicile lor

0 Shares
0
0
0

Prestresarea este o tehnica de introducere a solicitarilor intr-un element structural in timpul fabricarii. Aceasta tehnica este adesea folosita in grinzi de beton, coloane, spandreluri, teuri unice si duble, panouri de perete, unitati segmentate de punti, grinzi de tevi, grinzi de fascicul si multe altele in compozitia carora intra prefabricate beton in general.

Multi proiectanti constata ca betonul precomprimat ofera cel mai mic cost total, avand in vedere productia si intretinerea pe intreaga durata de viata

Panouri prefabricate de tip sandwich din beton

Panoul din beton prefabricat cu pereti dubli este utilizat in Europa de zeci de ani. Designul original cu pereti dubli a constat in doi stalpi de beton armat separati printr-un gol interior, tinuti impreuna cu bare de otel incorporate.

Avand in vedere preocuparile recente privind utilizarea energiei, se recunoaste faptul ca utilizarea barelor de otel creeaza o “punte termica” care degradeaza performanta termica. De asemenea, deoarece otelul nu are acelasi coeficient de dilatare termica precum betonul, peretele incalzind si racind orice otel care nu este incorporat in beton poate crea tensiuni termice care provoaca fisuri si spargere.

Dezvoltare

Pentru a obtine o performanta termica mai buna, izolarea a fost adaugata in gol. Astazi barele de otel au fost inlocuite cu sisteme de compozitie (din fibra de sticla, plastic etc.). Aceste sisteme, special concepute pentru acest scop, elimina, de asemenea, problema de dilatare termica diferentiala.

Cea mai buna performanta termica este obtinuta atunci cand izolatia este continua pe intreaga sectiune a peretelui, adica materialul izolator este separata complet pe toata suprafata panoului. Folosind izolatii continue si sisteme moderne de conectare, pot fi obtinute valori R peste R-22.

Caracteristici

Grosimea totala a panourilor  de tip sandwich in aplicatiile comerciale este de obicei de 8 inci, insa desenele lor sunt adesea personalizate. Intr-un panou de perete tipic de 8 inci, carligele de beton sunt fiecare cu grosimea de 2-3 / 8 inci), si cu o grosime de 3-1 / 4 inci de spuma izolatoare de inalta valoare R.

Peretii de interior si exterior din beton sunt tinuti impreuna (prin izolatie) cu o forma de sistem de conectare care este capabila sa asigure integritatea structurala necesara. Panourile de sandwich pot fi fabricate la lungimea si latimea dorita, in limitele practice dictate de sistemul de fabricatie, solicitarile de ridicare si manipulare si constrangerile de transport. Panourile de inaltime limpede de 9 metri sunt comune, insa pot fi gasite inaltimi de pana la 12 metri.

Procesul de fabricare a panourilor din beton prefabricat de tip sandwich le permite sa fie produse cu suprafete finisate pe ambele parti. Astfel de finisaje pot fi foarte netede, suprafetele fiind pictate, colorate sau lasate naturale; Pentru suprafetele interioare, finisajul este comparabil cu stratul de gips-carton in netezime si poate fi finisat utilizand aceeasi procedura.

Daca se doreste, betonului i se poate da o finisare arhitecturala, in care betonul in sine este colorat si / sau texturat. Culorile si texturile pot asigura aspectul caramizilor, pietrelor, lemnului sau a altor modele prin utilizarea unor garnituri refolosibile sau, in cele mai sofisticate aplicatii, pot fi turnate in suprafata betonului caramizi, piatra, sticla sau alte materiale.

0 Shares
You May Also Like