Practicata inca din cele mai vechi timpuri, talasoterapia are proprietati terapeutice: aceasta ajuta la ameliorarea durerii, fibromialgie, reumatism degenerativ, anxietate si depresie, probleme circulatorii si probleme ale pielii. Talasoterapia este foarte moderna astazi, dar ce anume este? Care sunt beneficiile sale reale pentru sanatate?
Daca aveti nevoie de tratamente va recomandam sa mergeti la o clinica fizioterapie Bucuresti .
Ce este talasoterapia?
Talasoterapia este folosirea apei de mare si, in general, mai multor elemente din mediul marin (alge marine, namol, nisip, aer si clima maritima) in scopuri terapeutice. Intotdeauna sub supravegherea medicala, este obligatoriu practicata la mare in centrele specializate. Talasoterapia ofera multe beneficii, inclusiv regenerarea corpului si intarirea sistemului imunitar.
De asemenea, este indicata in prevenirea si tratamentul durerii lombare (dureri de spate) si vindeca fibromialgia, reumatism degenerativ, artrita sau osteoartrita, tulburari de circulatie de sange, insuficienta cardiaca cronica , anxietate si depresie si chiar unele afectiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul.
Talasoterapia: o mica istorie …
Proprietatile terapeutice ale thalassotherapy sunt cunoscute inca din antichitate: egiptenii, grecii si romanii foloseau baie de apa de mare sau de la Vichy (actiunea apei se face prin turnarea sa intr-o patura pe o parte a corpului) si noroi marin (aplicarea externa a unui medicament fierbinte) pentru a vindeca bolile.
Secole mai tarziu, in 1865, termenul „talasoterapie“ nascut oficial in Franta, datorita Dr. Joseph La Bonnardière care a avut ideea de a combina doua cuvinte grecesti care elogiaza beneficiile pentru scaldat in apa de mare: ca Thalassa care inseamna mare si terapie, adica ingrijire sau tratament.
Ani mai tarziu, in Franta, crestere popularitatii talasoterapiei a adus aproape 150 de medici sa se intalneasca in Boulogne-sur-Mer in 1894 pentru primul Congres International de scaldat in mare si hidrologie. Primul institut de talasoterapie, numit Marine Institute, a fost deschis in Roscoff, pe coasta de Bretagne in 1899 la initiativa Dr. Louis-Eugène Bagot.
In 1986, medici, cercetatorii si centrele de spa lideri au fondat Federatia Internationala de talasoterapie, care va fi consolidata in 2008 odata cu Uniunea Nationala a Professional talasoterapie ca „Franta Thalasso“.
Apa de mare, benefica pentru sanatate
Talasoterapia se bazeaza in principal pe utilizarea apei de mare pentru regenerarea corpului si tratarea anumitor afectiuni cronice. Apa de mare contine multe minerale esentiale in organism, cum ar fi clorura de sodiu (27 g pe litru), potasiu, magneziu sau calciu. Cercetarile efectuate de biologul francez René Quinton realizate in secolul al XIX-lea au aratat ca compozitia apei de mare este surprinzator de apropiata de cea a corpului uman, inclusiv plasma de sange si in lichidul interstitial, de asemenea, numit fluid extracelular in care “se scalda” toate celulele corpului.
Cu alte cuvinte, apa de mare si orice alte caracteristici speciale ale mediului marin (alge, noroi, nisip, aer de mare …) sunt benefice pentru sanatate, deoarece acestea ofera oligoelemente, minerale si vitamine esentiale pentru buna functionare a corpului.
In anii 60, profesorul Jean Jacques Dubarry arata ca, dupa o baie de cel putin 15 minute intr-o apa de mare incalzita intre 37 ° C si 40 ° C, pielea are porii deschisi pentru a facilita patrunderea si actiunea imediata a ionilor negativi (atomi care transporta incarcatura electrica) pe corp. Unii ioni negativi, cum ar fi ionul de sodiu si ionul de potasiu, patrund prin bariera pielii pentru a ajunge la capilarele venoase.