Sterilizarea instrumentelor in cabinetele stomatologice

0 Shares
0
0
0

Dupa cum ati observat si dumneavoastra, cabinetele stomatologice sunt pline de persoane, iar acest lucru conduce in mod automat si la dezvoltarea bacteriilor si microbilor in acea zona.

Pe langa aceasta, aparatura rotativa utilizata aici favorizeaza semnificativ imprastierea materiilor organice, adica dentina, saliva sau sange, care pot contine si agenti patogeni.

Pentru a combate acest efect, este nevoie sa se decontamineze fiecare loc in parte, astfel incat infestarea cu germeni sa se reduca pana se ajunge la 0. In acest proces se folosesc substante chimice moderne, care reduc durata de expunere la acest agent.

In ceea ce priveste sterilizarea instrumentelor, aceasta poate fi facuta atat prin metode fizice (sterilizare facuta prin aer cald, fiind numita si sterilizare uscata si sterilizare cu ajutorul vaporilor aflati sub presiune, numita sterilizare umeda), cat si prin metode chimice (la acestea se folosesc solutii pentru dezinfectie si antiseptice).

Insa pana la problema instrumentarului trebuie sa aveti in vedere modul general cum arata cabinetul stomatologic, care in mod normal trebuie sa straluceasca de curatenie inca de la usa, inclusiv pardoseala.

Daca nu se intampla acest lucru, va recomand sa cautati alt cabinet stomatologic si nu trebuie sa va faceti griji pentru ca acesta se gaseste la orice pas, mai greu este sa gasiti un medic dentist profesionist.

Sterilizarea instrumentarului din cabinetele stomatologice trebuie sa se faca zilnic, folosind niste aparate speciale, care la randul lor sunt testate de autoritati cu ajutorul unor teste de sterilizare.

In mod obligatoriu, dupa ce a controlat si a lucrat la un pacient, tot intrumentarul desfacut de medicul stomatolog va fi pus intr-un recipient cu solutie dezinfectanata, indiferent daca a fost folosit sau nu, pentru ca este absolut interzis sa se mai foloseasca la un alt pacient, chiar daca doar au fost scoase pe masa pe lucru, pentru ca asa cum spuneam si inainte, pot sari particule pe ele si le pot contamina.

Obligativitatea sterilizarii zilnice se aplica si in cazul aparaturii, care trebuie curatata, uscata, iar la final sterilizata. De la aceasta regula nu face exceptie niciun obiect.

Este adevarat ca exista si intrumente care sunt folosite la pacienti, dar nu pot fi sterilizate de fiecare data, iar aceasta situatie este valabila in cazul turbinei, a sistemului de aspiratie, piesei aparatului de detartraj si asa mai departe. Pentru a asigura dezinfectia, pentru acestea se va folosi la curatare o solutie concentrata dintr-o substanta numita izorapid.

In ceea ce priveste paharele de plastic, aspiratoarele bucale si manusile folosite de medic se vor arunca dupa fiecare pacient. La fel se intampla si in cazul seringilor si a acelor folosite pentru anestezie sau alte operatiuni. Pot fi folosite si seringi metalice care au fost sterilizate, dar acele vor fi in mod obligatoriu de unica folosinta si se vor desface doar in fata dumnevoastra.

Un medic care isi respecta pacientii, nu va face rabat in niciun fel de la regulile de sterilizare din cabinetul stomatologic.

0 Shares
You May Also Like
Cum funcționează ecografia?

Cum funcționează ecografia?

Ecografia, cunoscută și sub denumirea de ultrasonografie, este o tehnică imagistică non-invazivă folosită pentru a vizualiza structurile interne…