Multi oameni, cu greu isi pot imagina Craciunul fara acele luminite de Craciun, ce sunt gasite in fiecare casa sau pe strazi. Luminile decorative pe pomii de Craciun si imaginile ferestrelor iluminate fac la fel de mult o parte din pregatirea pentru sarbatoarea propriu-zisa. Putini ar dori, de asemenea, sa sarbatoreasca fara a decora balconul sau gradina.
Din pacate, acest lucru nu numai ca poate deveni putin mai costisitor, ci poate sa si enerveze cativa vecini. Din acest motiv, exista cateva sfaturi despre economisirea energiei electrice si despre situatia legala in ceea ce priveste iluminatul de Craciun si, in cele din urma, exista cateva idei pentru o stralucire atmosferica a luminilor.
Din pacate, oricine crede ca platile suplimentare ale electricitatii cauzate de luminile de Craciun sunt gresite. Un sir de lumina de zece metri consuma atat de multa energie electrica in cinci saptamani – adica pe toata perioada pre-Craciun si Craciun, incat costa in jur de 20 de euro.
Pentru comparatie, un frigider de 140 de litri cu clasa de eficienta energetica AA ++ genereaza un consum atat de mare de energie intr-un an intreg! Dar acesta nu este un motiv pentru a stinge luminile. Dacavor fi luate in considerare urmatoarele sfaturi, se va putea reduce costul energiei electrice pentru luminile de Craciun.
La prima vedere, LED-urile pot parea mai scumpe decat becurile normale. Pe de o parte, pot fi utilizate mai mult timp, deoarece pot fi actionate pana la 10.000 de ore. Un bec normal de 60 de wati, pe de alta parte, are adesea o durata de viata de maximum 1.000 de ore. Pe de alta parte, consumul de energie poate fi redus drastic cu becurile LED, deoarece acestea au nevoie doar de 20% din energia electrica pe care o consuma un bec conventional.
Prin urmare, pretul de achizitie mai mare a fost pus in perspectiva dupa un timp scurt de costuri mai mici cu energia electrica. Se recomanda LED-urile, nu numai pentru sezonul Craciunului, ci si pentru intregul an. In acest fel, se va aduce o contributie importanta portofelului si mediului.
Sigiliul de aprobare energetic al UE ofera deja informatii despre cat de eficienta din punct de vedere energetic este iluminarea respectiva la achizitionarea luminilor de Craciun. Lampile cu economie de energie sunt de obicei clasificate in clasele A si B.
Aceasta inseamna ca au cel mai mare potential de economisire a energiei. Becurile cu halogen sunt potrivite si pentru economisirea de energie, deoarece sunt clasificate in categoriile C-E. In comparatie, lampile cu incandescenta normale se descurca semnificativ mai rau, deoarece adesea au atins doar clasele F si G.
Daca in trecut s-a decorat intreaga casa cu beculete, acest lucru nu este posibil astazi. Aproape nimeni nu isi mai permite acest lucru din cauza costurilor crescute la energia electrica. In plus, este, desigur, o povara asupra mediului. Din acest motiv, se recomanda folosirea luminilor cu LED-uri. Ele stralucesc la fel de puternic ca luminile conventionale, dar au nevoie doar de o treime din electricitate.