În fiecare an, pot apărea zeci de ocazii pentru dăruirea de cadouri, de la Ziua Mamei sau zile de naștere, la nunți, botezuri sau alte aniversări. Uneori, de exemplu cazul în care ești invitat la o zi de naştere, cadourile sunt încurajate. Dar alteori, regulile pot să nu fie atât de clare. Deși nu putem oferi reguli clare pentru fiecare circumstanță, am pus la un loc câteva reguli nerostite care vă pot ajuta:
1. Intenţia este cea care contează
Există un motiv pentru care acesta pare un clișeu: este o regulă larg acceptată de a oferi cadouri. Destinatarul cadoului tău este mult mai probabil să aprecieze un cadou atent ales, dar ieftin, decât unul generic, mai costisitor.
2. Banii și cardurile cadou sunt o opţiune bună
Doar pentru că banii sau un card cadou sunt un cadou simplu, nu înseamnă că este rău. De fapt, există multe situații în care cardurile cadou sau banii sunt perfect acceptabile. De exemplu, numerarul sau cecurile sunt cadouri minunate pentru un cuplu proaspăt căsătorit.
3. Nu te aștepta la un cadou în schimb
În preajma sărbătorilor, este posibil să ai câțiva prieteni sau colegi pentru care plănuieşti să cumperi cadouri. Dar aminteşte-ţi că, doar pentru că ei sunt pe lista ta, nu înseamnă că şi tu eşti pe a lor. Oferă cadouri pentru că vrei, nu pentru că te aștepți să primeşti şi tu unele în schimb.
4. Cadourile de grup sunt o opțiune distractivă
Dacă cineva are un articol scump pe lista de dorințe, nu ezitați să strangeţi bani de la mai multe persoane și să cumpărați împreună cadoul. Este o modalitate grozavă de a oferi cuiva un articol de valoare mare pe care știi că îl va aprecia.
5. Foloseşte hârtie de ambalaj sau o pungă de cadou
Există câteva beneficii în a împacheta un cadou. În primul rând, cadourile de ziua de naștere, cadourile de Crăciun să arate mai frumos și mai festiv. Sau, uneori, o persoană ar putea dori să deschidă cadourile în privat. Nu tuturor le place să fie în centrul atenției în timp ce deschid un cadou sau nu doresc să le vezi reacția. Ambalajul cadou poate ajuta mult la respectarea intimității celorlalți.
6. Cadourile nu trebuie să fie neapărat obiecte fizice
Dacă eşti în căutarea unei idei de cadou, este bine să gândeşti în afara cutiei – la propriu. Ia în considerare să oferi cadouri experiente: abonamente, cursuri, bilete la concerte sau chiar puțin din timpul tău. De exemplu, o proaspătă mamă ar putea aprecia mult mai mult o ofertă de babysitting decât un alt animal de pluș.
7. Evita sa faci cadouri în faţa celorlalţi
Cu excepția cazului în care ești invitat la o petrecere, nu ar trebui să faci cadouri când sunt alți oameni prin preajmă. Dacă este un cadou de Crăciun, îi poți face pe alții să se simtă excluși dacă nu ai un cadou și pentru ei. Dacă este ziua de naștere a unui coleg de muncă, o situație poate deveni incomodă dacă altcineva se simte prost că nu i-a cumpărat un cadou de ziua de naștere.
Data viitoare când ai un cadou de oferit, aminteşte-ţi această listă utilă a regulilor nerostite pentru oferirea de cadouri.