Proprietatile unice ale mierii de manuka sunt ingrijoratoare pentru cercetatori, care incep sa o vada ca pe o solutie naturala de combatere a bacteriilor care sunt din ce in ce mai rezistente la antibiotice. Explicatii.
Proprietati antiseptice si antibacteriene
Asociata cu darul profetiei din Biblie si numita „nectarul zeilor” de catre greci, simbol al blandetii in iudaism si considerata un adevarat medicament in lumea araba, mierea a fost folosita inca din zorii timpului in toate civilizatiile ca hrana, dar si pentru virtutile sale terapeutice.
Hipocrate, primul medic care a dat un caracter stiintific artei sale, a prescris-o pentru combaterea febrei si tratarea ranilor, leziunilor si ulcerelor.
Desi a fost folosita in timpul celor doua razboaie mondiale pentru a accelera vindecarea ranilor la soldati, mierea a facut obiectul unor studii stiintifice doar recent. Astazi, exista aproximativ douazeci dintre acestea care lauda proprietatile sale medicinale. Acest lucru a demonstrat vindecarea si actiunea antibacteriana a mierii.
Alte studii arata ca, datorita continutului sau ridicat de antioxidanti, in special flavonoizi, poate servi drept protectie impotriva anumitor boli degenerative.
Mierea aduce si virtuti energetice. De exemplu, in timpul cuceririi Himalaya, exploratorii au luat miere cu ei. Este singurul element pe care organismul il poate metaboliza foarte repede, fara a da soc hipo/hiperglicemic.
De asemenea, este buna pentru cai, in timpul competitiilor ecvine. Se stie ca arabii au dat intotdeauna miere cailor lor, astfel incat sa sufere mai putin de hipoglicemie si sa nu le lipseasca energia.
Conform farmacopeei traditionale, fiecare miere are virtutile sale, care depind de florile culese de albine. De exemplu, mierea de portocal sau de tei te calmeaza; mierea de lavanda este un bun antiseptic pentru bronhii, in timp ce cea de trifoi este un stimulent cardiac etc.
In ceea ce priveste renumita miere de Manuka, a carei reputatie continua sa creasca, aceasta provine dintr-un arbust salbatic din Noua Zeelanda, un var din familia arborelui de ceai. Prin urmare, are proprietati antibacteriene.
Folosita in mod traditional de maori, a fost intotdeauna incoronata cu un fel de putere „miraculoasa”. De ce? O echipa de cercetatori de la Universitatea Waikato, Noua Zeelanda, a studiat-o si a constatat ca are o actiune bactericida superioara anumitor tratamente cu antibiotice – poate actiona in special asupra Staphylococcus aureus. Motivul: contine o componenta suplimentara originala, numita UMF (factor unic de manuka), un termen care a devenit acronimul folosit de asociatia Active Manuka Honey pentru a desemna continutul acestei substante si a garanta autenticitatea acesteia.
Putere vindecatoare
De atunci, au fost efectuate cercetari suplimentare, in special de Societatea pentru Microbiologie Generala din Edinburgh, Scotia si Universitatea Tehnica din Dresda, Germania. Au aratat ca mierea de manuka are o actiune extraordinara asupra ranilor, cicatricilor, arsurilor, infectiilor, ulcerului stomacului, ulcerului gurii, sinuzitei, durerilor de gat, precum si asupra circulatiei sanguine si a sistemului imunitar.
Cu un avantaj suplimentar: poate fi stocata si isi poate pastra proprietatile ani de zile. Acesta este motivul pentru care este potrivita pentru utilizarea zilnica in cataplasme, aplicatii si, desigur, luat cate o lingurita!