Pana nu demult, o lanterna era o simpla lanterna, indiferent de marca sau aspectul ei. Optiunile noastre, ca si cumparatori, se refereau in principal doar la dimensiune si culoare. Astazi insa, lucrurile stau putin diferit.
La o simpla cautare pe google.ro observam cat de mult au evoluat lucrurile – o sumedenie de modele de lanterne, siteuri speciale dedicate acestor produse, discutii pe forumuri, bloguri si asa mai departe.
Astfel, pentru a te ajuta sa te decizi asupra unui model potrivit de lanterna, ai nevoie de mai mult timp decat ai fi crezut. Pentru a simplifica acest proces, am pus in acest articol o serie de informatii utile – prin ce se diferentiaza aceste lanterne, de ce sunt unele mai populare decat altele, care este cea mai buna alegere in functie de nevoile tale.
● Lanternele casnice
Acestea sunt modelele care stau in sertarul casei noastre pentru mult timp – sunt simple, ieftine si usor de intretinut. Fabricate din plastic, cu un singur bec, primesc energia din partea a doua becuri. Avantajul lor principal? Pretul mic. De obicei produc o lumina slaba, a o lentila de plastic transparent, un sistem de pornire de tip slide (ce se strica des).
[adsenseyu1]
● Lanternele pentru folosire intensa
Acestea sunt cu un pas mai in fata de cele anterior amintite – uneori au si marcajul industrial sau heavy duty. Sunt construite din materiale mai rezistente, pentru a face fata unei utilizari mai intense. Totusi, nu sunt de nedistrus. Au o viata a bateriei mai buna si au anumite protectii de cauciuc.
● Lanternele pentru lucru
Ele ofera un plus de imbunatatiri ce duc la o mai buna performanta si durabilitate (decat ambele modele amintite anterior). Sunt concepute pentru a rezista unei utilizari mai intense – de aceea au in compozitie mai mult plastic/nylon, in ambalaj. Foarte adesea acestea sunt rezistente la apa, ofera peste 20 de lumeni si au o autonomie medie.
● Lanternele tactice
Un mod eficient de a avea lumina portabila, acestea sunt de mai buna calitate. Pot sa prezinte diferite carcase. Sunt folosite de fortele de protectie, de guvern si armata. Tocmai de aceea incorporeaza si elemente din aluminiu. Rezista la socuri, apa si permit operarea cu o mana, alaturi de o arma de foc.
[adsenseyu1]
Ca si lumini, observam ca acestea din urma pot sa difere:
– cu lumina xenon: o putere de 20-40 lumeni
– cu lumina halogen: 25-150 lumeni
– cu lumina HID: 200-3000 lumeni
– cu lumina LED: 100-1000 lumeni
Azi, daca privim la o lanterna LED vedem ca lucrurile difera – pentru acestea, clasificarile se fac altfel. Luminile LED ofera cel mai bun echilibru intre lumenii produsi si viata bateriei. La 100-300 lumeni, ele pot opera 5-20 de ore.
Ca si performanta generala, acestea sunt cele mai bune solutii prezente la ora actuala pe piata. Aceste led-uri vor tine cat va tine si lanterna; bateriile vor avea o autonomie mai buna; iar rezultatul final – lumina produsa va multumi orice cerinta.
Explicatiile ar putea sa continue – fara a evita insa un limbaj prea tehnic si detaliile care nu sunt necesare oamenilor obisnuiti, ne oprim aici. Alegeti o lanterna care va asigura lumina de care aveti nevoie, in orice circumstanta!