Incalzire radianta – informatii generale

Incalzire radianta – informatii generale

0 Shares
0
0
0

Indiferent daca utilizati cabluri sau tuburi, metodele de instalare a sistemelor radiante electrice si hidraulice in podele sunt similare.

Asa-numitele instalatii “umede” incorporeaza cablurile sau tuburile intr-o podea solida si sunt cea mai veche forma de sisteme moderne de podele radiante. Tubul sau cablul pot fi incorporate intr-o placa de fund de beton gros (folosita in mod obisnuit in case de ferma “slab” care nu au subsoluri) sau intr-un strat subtire de beton, gips sau alt material instalat pe partea superioara a unui substrat.

Daca se utilizeaza beton, iar podeaua noua nu se afla pe pamant solid, poate fi necesar un suport suplimentar de pardoseala datorita greutatii adaugate. Ar trebui sa consultati un inginer profesionist pentru a determina capacitatea portanta a podelei.

Placile de beton gros sunt ideale pentru stocarea caldurii de la sistemele de energie solara, care au o iesire de caldura fluctuanta. Dezavantajul placilor groase este timpul lent de raspuns termic, ceea ce face ca strategiile cum ar fi intarzierea in timpul noptii sau in timpul zilei sa fie dificila, daca nu imposibila. Majoritatea expertilor recomanda mentinerea unei temperaturi constante in casele cu aceste sisteme de incalzire.

Datorita inovatiilor recente in tehnologia pardoselilor, asa-numitele podele “uscate”, in care cablurile sau conductele de aer rulau intr-un spatiu de aer sub podea, au castigat popularitate, in principal datorita faptului ca o podea uscata este mai rapida si mai putin costisitoare de construit. Dar deoarece podelele uscate implica incalzirea unui spatiu de aer, sistemul de incalzire radiant trebuie sa functioneze la o temperatura mai ridicata.

Unele instalatii uscate implica suspendarea tubulaturii sau cablurilor sub podea intre grinzi. Aceasta metoda necesita, de obicei, forarea prin grinzile de podea pentru a instala tubulatura. Reflectoarele trebuie sa fie instalate sub tuburi pentru a directiona caldura in sus.

Tuburile sau cablurile pot fi instalate deasupra podelei, intre doua straturi de pardoseala. In aceste situatii, tubulatura de lichid este adesea montat in difuzoare de aluminiu care imprastie caldura apei pe podea pentru a incalzi podeaua mai uniform. Difuzoarele de tub si difuzoarele de caldura sunt fixate intre benzi (traverse), care suporta greutatea noului substrat si suprafata finisata a podelei.

Cel putin o companie a imbunatatit aceasta idee prin realizarea unui material substrat de placaj fabricat cu caneluri de tuburi si placi de difuzor de caldura din aluminiu integrate in ele. Producatorul sustine ca acest produs face ca un sistem radiant de pardoseala (pentru constructii noi) sa fie considerabil mai putin costisitor de instalat si sa reactioneze mai repede la schimbarile de temperatura in incapere.

Astfel de produse permit, de asemenea, utilizarea a jumatate de tuburi sau cabluri, deoarece transferul de caldura al podelei este mult imbunatatit comparativ cu podele mai uscate sau traditionale umede.

PARDOSELI

Placile ceramice reprezinta cea mai comuna si eficienta acoperire de pardoseala pentru incalzirea prin pardoseala radianta, deoarece acestea conduc caldura bine si adauga stocarea termica. Se pot folosi de asemenea acoperitoare de podea obisnuite, cum ar fi articole din folii de vinil si linoleum, covoare sau lemn, dar orice acoperire care izoleaza podeaua din incapere va reduce eficienta sistemului.

Daca doriti covoare, utilizati un covor subtire cu un strat dens si instalati cat mai putin mochete posibil. Daca unele incaperi, dar nu toate, vor avea o invelitoare de pardoseala, atunci aceste incaperi ar trebui sa aiba o bucla de tuburi separate pentru a face sistemul sa incalzeasca aceste spatii mai eficient. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa care curge sub podeaua acoperita va trebui sa fie mai calda pentru a compensa acoperirea podelei. Pardoselile din lemn trebuie sa fie din lemn stratificat in loc de lemn masiv pentru a reduce posibilitatea ca lemnul sa se scada si sa curete din cauza efectului de uscare al caldurii.

Ei bine, atunci cand discutam despre incalzitoare radiante, cu siguranta nu trebuie sa uitam nici panourile radiante, care dispun de o serie importanta de avantaje, pe care le vom prezenta in continuare:

Panourile radiante ceramice sunt echipamente care au fost special create pentru incalzirea cladirilor cu inaltimi mari. Datorita modului de transmitere a caldurii, care se face prin radiatie, temperatura dorita in zona de lucru se obtine rapid. In acest fel va bucurati de caldura si in plus se obtin si importante economii energetice.

Caldura confortabila se obtine imediat, dat fiind faptul ca panourile ating capacitatea maxima la mai putin de 10 minute de la pornire.

Cele mai importante avantaje insa, fara doar si poate al acestui tip de incalzire sunt: economia energetica si costurile de intretinere care sunt aproape inexistente. Exista posibilitati de incalzire partiala, de alegere a temperaturilor potrivit zonei, de programare a orelor de functionare.

0 Shares
You May Also Like