Ia romaneasca este o piesa de vestimentatie care se identifica cu folclorul romanesc, este o piesa de vestimentatie purtata de catre femeile si barbatii din Romania inca din cele mai vechi timpuri. O ie nationala de la Spinmag poate reprezenta cea mai inspirata alegere pentru cei care aleg un suvenir atunci cand pleaca din tara, iar in continuare veti afla mai multe lucruri interesante despre ia romaneasca.
Aceasta este o bucata de imbracaminte transformata in arta pura. Este purtata de artisti celebri, este vazut pe strazi, pe copertile revistelor internationale si in magazine. Finetea materialelor, armonia cromatica si taierea speciala au fost, de asemenea, foarte apreciate de regina Maria si de regina Elisabeta din Romania.
Ele au purtat cu mandrie bluza traditionala in multe ocazii oficiale. “Exista o imagine mai fermecatoare decat o femeie romaneasca imbracata in costum taraneasc sau o doamna cu voal alb pe capul ei care lucreaza la razboi?” – Queen Elisabeth obisnuia sa spuna in Introducere in Arta de broderie scrisa de prietenul ei englez Catherine Howe in 1910.
Bluza magica include semnele neolitic antice care au fost pastrate miraculos pana acum. Cand taranul roman isi brodase bluza, stia exact ce facea. Cu ac si fir, ea “scrie” povestea propriului sau destin cu simbolurile fertilitatii, razboiului, dragostei, fragilitatii, puterii si credintei. De exemplu, ia este fabricata in intregime manual din bumbac sau borangic.
O femeie are de obicei nevoie de cel putin 3-4 saptamani pentru a finaliza broderia bluzei. Se crede ca bluza este o reprezentare simbolica a femeii care a purtat-o, inclusiv varsta, statutul, evenimentele din viata ei si vrajile impotriva raului.
Prin urmare, printr-un ghid adecvat puteti citi “cu usurinta” si intelege povestea fiecarui “adica” si probabil, prin extensie, povestea femeii care a facut-o. Aceasta, desigur, ramane una dintre cele mai dificile ghicitori pentru toti oamenii de rezolvat.
Deci, sa invatam impreuna alfabetul acestor semne stravechi: pomul sau chiar cateva ramuri sunt simbolul vietii, intelepciunii sau reinnoirii. Un alt motiv universal si important este floarea soarelui sau cercul care semnifica Divinitatea si abundenta: usor de inteles daca intelegeti cat de important este soarele in Romania, o societate agricola traditionala. La nivel regional, au fost folosite semne locale, inclusiv apa, un rau, valurile marii, pesti, porumb si grau, roti, monede, printre multe altele.
Nici culorile nu trebuie uitate. Acestea variaza in functie de regiune, de aceea in zonele montane principalele culori sunt rosii, gri si maro. In campie, verde si aur; la malul marii si la argint; iar lista continua. De asemenea, fetele tinere purtau culori deschise, dar, pe masura ce cresteau, aveau tendinta de a purta culori mai intunecate in functie de statutul lor social in societate.
Deci, este foarte usor de inteles de ce “ia” este mult mai mult decat o piesa de imbracaminte reinventata. Acesta reprezinta un simbol, o poveste si istoria romaneasca in sine. Bluza a devenit foarte interesanta pentru designerii de moda, pentru ca este foarte veche, este perfecta, cu proportii frumoase, a ramas nemodificata de sute de ani si este foarte feminina, cu un design unic, care se infasoara si dezvaluie in acelasi timp.