De ce am nevoie de o coroana?

0 Shares
0
0
0

O coroana este o acoperire sau un “capac” pe care medicul dentist il poate pune peste un dinte. Coroana restabileste dintele la forma, marimea si functia normala. O coroana poate face dintele mai puternic sau poate imbunatati modul in care arata. 

Motive pentru care ai nevoie de o coroana:

  • Aveti o cavitate prea mare pentru umplere;
  • Aveti un dinte care este crapat, uzat sau slabit in alt mod;
  • Ati avut tratament cu canal radacina – coroana va proteja dintele restaurat;
  • Doriti sa acoperiti un dinte decolorat sau prost si sa va imbunatatiti zambetul.

Din ce este facuta coroana?

Coroanele pot fi create din diferite materiale, iar in cele ce urmeaza vom discuta despre acest aspect.

Coroanele din otel inoxidabil sunt coroane prefabricate care sunt folosite pe dinti permanenti, in principal ca masura temporara. Coroana protejeaza dintele sau il umple in timp ce o coroana permanenta este facuta dintr-un alt material.

Pentru copii, o coroana din otel inoxidabil este frecvent folosita pentru a se potrivi peste un dinte primar.  Coroana acopera intregul dinte si il protejeaza de deteriorarea ulterioara. Cand dintele primar iese pentru a face loc dintelui permanent, coroana se scoate in mod natural cu el.

In general, coroanele din otel inoxidabil sunt folosite pentru dintii copiilor deoarece nu necesita mai multe vizite dentare si astfel sunt mai rentabile decat coroanele personalizate si ingrijirea profilactica dentara necesara protejarii unui dinte fara coroana.

Metalele utilizate in coroane includ aliaje care au un continut ridicat de aur sau platina sau aliaje de baza (de exemplu cobalt-crom si aliaje de nichel-crom). Coroanele metalice rezista bine muscarii si fortelor de mestecat si, probabil, au cea mai lunga durata in ceea ce priveste uzura. Culoarea metalica este principalul dezavantaj. Coroanele metalice sunt o alegere buna pentru molarii in afara vederii.

Coroanele dentare de tip coronament de la portelan pot fi potrivite culorilor dintilor adiacenti (spre deosebire de coroanele metalice). Portiunea de portelan a coroanei poate, de asemenea, sa se curete sau sa se desprinda.

Cu toate acestea, uneori, metalul care sta la baza portelanului coroanei poate sa apara ca o linie intunecata, in special la linia gingiilor si chiar mai mult daca gingiile se retrag. Aceste coroane pot fi o alegere buna pentru dintii din fata sau din spate, precum si pe puntile lungi, unde metalul este necesar pentru rezistenta.

Exista de-asemenea coroane dentare ceramice care ofera o potrivire mai buna a culorilor naturale decat orice alt tip de coroana si pot fi mai potrivite pentru persoanele cu alergii la metal. Coroanele intregi ceramice pot fi folosite pentru dinti din fata si din spate.

Temporar versus permanent. Coroanele temporare pot fi facute in cabinetul dentistului dvs., in timp ce cele mai multe coroane permanente sunt realizate intr-un laborator dentar. In mod tipic, coroanele temporare sunt realizate dintr-un material pe baza de acril sau otel inoxidabil si pot fi folosite ca o restaurare temporara pana cand o coroana permanenta este construita de un laborator.

Medicul dentist doreste ca, coroana dvs. sa arate natural si sa se potriveasca confortabil in gura. Pentru a decide ce material sa utilizati pentru coroana dvs., dentistul dvs. va lua in considerare mai multi factori, cum ar fi:

  • localizarea si functia dintilor;
  • pozitia tesutului gingival;
  • preferinta dvs;
  • cantitatea de dinte care arata cand zambesti;
  • culoarea sau umbra dintelui.

Etapele plasarii unei coroane

De obicei dureaza 2 vizite stomatologice pentru a finaliza tratamentul. Atunci cand o coroana este plasata peste un dinte natural, sunt implicati mai multi pasi:

Stomatologul dvs. pregateste dintele eliminand portiunea exterioara, astfel incat coroana se va potrivi. Orice decadere este de asemenea eliminata. Daca este necesara o structura suplimentara a dintelui pentru a sustine coroana, dentistul dvs. poate construi miezul dintelui.

O impresie este facuta pentru a furniza un model exact pentru coroana. Impresia poate fi facuta dintr-o matrita sau prin scanarea digitala a dintelui.

Poti obtine o coroana temporara in timp ce astepti ca coroana permanenta sa fie gata. Aceasta dureaza de obicei mai putin de 2 saptamani. In timp ce aveti o coroana temporara, dintele poate fi sensibil la cald si rece. Evitati guma de mestecat si mancati alimente lipicioase in acest timp. Daca medicul dentist dispune de echipament special, atunci este posibil sa puteti obtine noua coroana in aceeasi zi.

Cand noua coroana este gata, medicul dentist o plaseaza in gura si face ajustarile necesare  Cand dvs/ si dentistul dvs. sunteti multumiti de cum arata si se simte, coroana este cimentata la locul ei.

Ingrijirea dintilor

La fel ca dintii naturali, coroanele se pot rupe. Si, dintele sub coroana poate obtine in continuare cavitati. Pentru a preveni cavitatile sau deteriorarea coroanei:

  • Periati-va dintii de doua ori pe zi si curatati intre dinti in fiecare zi.
  • Evitati sa mestecati alimente grele, gheata sau alte obiecte dure, cum ar fi creioane, mai ales daca aveti coroane de culoare dentara.
  • Asigurati-va ca vizitati medicul dentist pentru examene regulate si curatarea profesionala a dintilor.
0 Shares
You May Also Like