Un cuptor cu microunde, este un aparat electrocasnic de bucatarie ce incalzeste mancarea, prin expunerea acesteia la radiatii electromagnetice, in spectrul microundelor.
Aceasta, induce molecule polare in mancare, care rotindu-se, produc energie termica prin procesul numit incalzirea dielectrica. Cuptoarele cu microunde incalzesc hrana foarte rapid si eficient, deoarece excitatia moleculelor este uniforma in exteriorul (25-38mm) unei portii de hrana cu un continut destul de ridicat de apa.
Mancarea este incalzita mult mai bine astfel, decat cu ajutorul altor tehnici de incalzire. Cele mai bune electrocasnice de bucatarie, pot fi gasite la Dwym.ro la preturi foarte accesibile.
Percy Spencer a fost omul de stiinta creditat cu inventia cuptorului cu microunde, dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, inventie de altfel derivata din tehnologia radar, ce a fost folosita in timpul razboiului, mai ales de catre Marea Britanie.
[adsenseyu1]
In 1939, Spencer era deja unul dintre cei mai renumiti experti ai lumii in tehnologii radar si lucra la Raytheon, un contractor pentru Departamentul Apararii din Statele Unite.
Datorita reputatiei lui si a expertizei, Spencer a reusit sa ajute firma Raytheon, prin aportul adus la castigarea unui contract pentru design-ul si producerea unui radar de lupta.
Primul cuptor cu microunde a aparut totusi ceva mai tarziu. Numit si “Radarange”, primul cuptor cu microunde a fost vandut in 1946. Firma Raytheon si-a licentiat ulterior patentele pentru un cuptor cu microunde de uz caznic, introdus prima data de catre Tappan in 1955. Totusi, aceste unitati erau inca foarte scumpe pentru consumatorii obisnuiti, pentru familii in general.
Primul cuptor cu microunde destul de ieftin pentru a putea fi folosit la scara larga, a fost introdus in 1967 de catre corporatia Amana si a devenit foarte popular inca de la aparitie, raspandindu-se rapid si cu usurinta in majoritatea spatiilor comerciale si in bucatariile rezidentiale de pe tot globul.
Cuptoarele cu microunde sunt populare pentru capacitatea de reincalzire a hranei gatite deja inainte, dar si pentru capacitatea de a gati (prin incalzire) o varietate de tipuri de mancare.
[adsenseyu1]
Sunt de asemenea foarte folositoare pentru incalzirea rapida a unor tipuri de hrana asa cum ar fi untul, grasimile sau ciocolata. Spre deosebire de cuptoarele conventionale, cuptoarele cu microunde nu prajesc si nu caramelizeaza direct hrana, deoarece rareori acestea sunt capabile de atingerea unor temperaturi suficiente pentru acest lucru.
Pot avea loc si exceptii in cazuri rare, atunci cand un cuptor cu microunde este folosit pentru incalzirea uleiului sau a altor tipuri de mancare uleioase (asa cum ar fi bacon-ul), ce pot atinge temperaturi mult mai mari, decat cea a apei la fierbere.
Cuptoarele cu microunde au un rol limitat in gatitul profesional, dar cu toate astea ele pot fi de un real ajutor, mai ales atunci cand nevoia de a fi gata rapid cu diferite preparate, va preseaza sa grabiti procesul de gatire.
Tehnologia cuptoarelor cu microunde evolueaza si ea, ca si celelalte tehnologii si au aparut deja modele cu functii de gatire si incalzire evoluate, gata sa satisfaca si cele mai pretentioase cerinte ale consumatorilor de rand, dar si ale celor profesionisti (bucatarii).