Cum trebuie tratate escarele de decubit

0 Shares
0
0
0

Escarele de decubit, numite si leziuni de decubit sau ulcere de presiune, se dezvolta atunci cand, din cauza unei presiuni prelungite sau a unei frecari constante, pielea se descompune si creeaza o rana. Din pacate, exista riscul ca rana sa se infecteze, iar aceasta poate fi o problema foarte serioasa. Este extrem de important ca infectia sa fie tratata prompt, pentru a evita orice complicatie.

​Semnele si simptomele escarelor de decubit

  • Aparitia unor pete rosii sau albe (daca ai pielea alba) sau a unor pete purpurii sau albastrii (daca esti o persoana de culoare);
  • durere, mancarime sau usturime in zona afectata;
  • dezvoltarea unor vezicule in zona;
  • umflarea pielii;
  • aparitia unor riduri sau a unor crapaturi in zona afectata;
  • senzatie de caldura in zona leziunii.

​Eliberarea presiunii pentru a trata escarele de decubit

Daca dezvolti o leziune de decubit, este vital sa usurezi presiunea asupra zonei. In functie de situatia ta, acest lucru trebuie facut la fiecare 15 minute pana la fiecare 6 ore. Cel mai bun mod de a usura presiunea asupra pielii afectate este sa folosesti saltele antiescare si perne speciale. Aceste produse sunt concepute tocmai pentru a reduce presiunea asupra zonelor de risc ale corpului si a ajuta astfel la tratarea escarelor de decubit.

Saltelele antiescare sunt facute din spuma ce usureaza presiunea asupra corpului sau pot fi conectate la un flux constant de aer, schimband automat presiunea la nevoie. Intotdeauna, medicii recomanda includerea unei astfel de saltele in orice plan de tratament escare.

​Folosirea de pansamente pentru escarele de decubit

Dupa ce s-au format aceste leziuni, este esential sa incepi sa folosesti pansamente pentru a proteja zonele afectate, a le mentine curate si hidratate si pentru a promova vindecarea lor.

Exista diferite pansamente folosite pentru tratarea escarelor, iar cel de care ai nevoie va depinde de rana pe care ai dezvoltat-o. Printre acestea se numara:

  • Pansamentele hidrocoloide. Contin un gel special care stimuleaza cresterea de noi celule ale pielii in ulcer;
  • Pansamente cu alginat. Acestea sunt facute din alge marine. Contin sodiu si calciu, care ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

De asemenea, exista pansamente din spuma, hidrofibre sau fibre gelificante, geluri si pansamente antimicrobiene (cu antibiotice). Medicul specialist iti va evalua leziunea de decubit pentru a decide ce tip de pansament este mai potrivit pentru tine, il va schimba dupa cum este necesar si va monitoriza cat de eficient este.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like