Afectiunile neurologice se numara printre problemele medicale cu care se confrunta un procent semnificativ de persoane la nivel global. Se estimeaza ca peste 1 miliard de oameni sunt diagnosticati cu diverse conditii neurologice sau tulburari degenerative. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt Alzheimer, dementa, Parkinson, migrenele, scleroza multipla, accidentele vasculare cerebrale, epilepsiile sau infectiile sistemului nervos.
Pe baza acestor statistici, este foarte important sa discutam despre rolul consultatiilor neurologice. Acestea sunt necesare fie pentru a monitoriza starea de sanatate periodic, fie atunci cand apar simptome care ar putea indica riscul de a dezvolta o afectiune neurologica sau o tulburare neurodegenerativa. Este important sa intelegem care sunt aspectele care caracterizeaza o consultatie intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.
Etapele urmate in consultatia neurologica
In anumite cazuri, pacientii primesc recomandarea de a se apela la un medic neurolog din partea medicului de familie sau din partea unui medic specialist dintr-o alta ramura medicala. In alte situatii, pacientii ajung la consultatia neurologica pornind de la anumite simptome si aleg sa se programeze la o consultatie de specialitate. Indiferent in care dintre aceste cazuri te poti regasi, este important sa stii care sunt etapele care pot fi urmate intr-o consultatie neurologica.
In prima etapa, va avea loc o discutie medic-pacient, in cadrul careia pacientul va trebui sa prezinte medicului neurolog simptomele sau manifestarile resimtite de catre acesta si care au devenit o problema pentru viata cotidiana.
Dupa aceasta discutie avuta cu pacientul, urmeaza etapa a doua. Aceasta presupune examinarea starii de sanatate a pacientului. In aceasta etapa, medicul va utiliza anumite proceduri specifice in neurologie. Printre aceste proceduri se regasesc verificarea tonusului muscular, existenta mobilitatii musculare, examinarea nervilor de la nivelul fetei si ai gatului, testarea echilibrului pacientului sau analiza reflexelor avute la o serie de stimuli. Examinarea in cadrul consultatiei de neurologie Bucuresti include si evaluarea anumitor aspecte legate de simturi, vorbire, limbaj, memorie, putere de concentrare si abilitati cognitive ale pacientului.
In cazul in care in urma etapei a doua medicul a identificat cauzele anumitor manifestari, se va putea stabili planul de tratament. Totusi, exista cazuri in care medicul neurolog poate solicita continuarea consultatiei neurologice cu etapa investigatiilor suplimentare. Printre aceste investigatii amintim tomografii computerizate, imagini de rezonanta magnetica, punctii lombare sau electroencefalograma si electromiograma.
Exista vreun risc in consultatia neurologica?
Faptul ca nimeni nu isi doreste sa ajunga la medic este un lucru absolut firesc si de inteles. Insa atunci cand anumite simptome sau manifestari ridica semne de ingrijorare, este indicat sa nu amanam prea mult o astfel de consultatie medicala de specialitate. In cazul consultatiei neurologice, trebuie spus ca nu exista niciun risc din punct de vedere medical. Fiecare etapa a consultatiei este realizata doar de medici specializati si autorizati.
Mai mult, atunci cand apelezi la un centru medical specializat in neurologie Bucuresti, vei beneficia de metode si echipamente moderne in examinarea neurologica. Procedurile efectuate de catre pacienti nu genereaza disconfort si nici durere sau reactii adverse. Din acest motiv consultatia neurologica nu trebuie privita cu teama de catre pacient.