De multe ori cand mergem pe strada vedem unele case sau sedii ale anumitor firme ca au ferestele acoperite cu rulouri exterioare, iar multa lume care nu are ferestrele acoperite de astfel de rulouri nu stie cate roluri pot avea acestea.
Aceste rulouri exterioare, cunoscute populatiei sub denumirea de jaluzele, pot sa aiba un rol antiefractie, deoarece protejeaza foarte mult. Cum?
Raspunsul este foarte simplu, actionarea lor se poate face doar din interiorul cladirii unde au fost montate, iar daca fereastra este prevazuta cu astfel de jaluzele, practic este imposibil pentru hoti sa poata patrunde in incapere. Din acest motiv foarte multe spatii comerciale au fost echipate cu rulouri exterioare.
Rulourile exterioare sunt utile acolo unde sunt montate si pentru ca iarna datorita lor poate sa fie redus consumul de energie termica astfel incat se pot face economii, iar vara sunt foarte utile deoarece mentin o temperatura racoroasa, astfel incat sistemele de aer conditionat pot sa fie in plus.
Tot aceste jaluzele pot asigura o izolare fonica. Stim cu totii cat de neplacut este zgomotul care se aude de afara, care nu de putine ori ne strica somnul, si care uneori ne poate afecta sanatatea. Un alt detaliu important este acela ca datorita acestor rulouri pe timp de zi ne putem regla lumina din interiorul casei. Aceste rulouri ne protejeaza si ferestrele de razele foarte puternice ale soarelui.
In momentul in care va hotarati sa comandati acest tip de jaluzele, trebuie stiut faptul ca aveti posibilitatea sa alegeti intre jaluzele cu actionare manuala actionate cu ajutorul snurului, sau cele cu actionare prin intermediul unui motoras.
In acest caz, comanda se realizeaza cu ajutorul unui intrerupator cu cheie, sau cu ajutorul unui intrerupator simplu, sau cu telecomanda, Aceste jaluzele pot sa fie simple sau sa aiba incorporata plasa impotriva insectelor.
Rulourile pot sa fie realizate din lemn, aluminiu sau pvc si au o sina universala de fixare, aceasta permitand adaptarea pentru orice tio de fereastra, fie din lemn, pvc sau aluminiu.
Este recomandat ca atunci cand proiectati casa sa prevedeti un slit pentru a ascunde cutia de rulou. In momentul in care alegeti cutia o sa cunoasteti si dimensiunile tamplariei.
Dimensiunile standard pentru lamelele utilizate la rulourile casnice ar fi cele de 37 mm inaltime si 8 mm grosime (sunt recomandate pana la 1,8m lungime) si sunt confectionate din pvc si aluminiu si sunt umplute cu spuma poliuretanica. Acestea sunt garangate pana la 4 m lungime.
A doua dimensiune standard pentru aceste jaluzele ar fi: 56 mm, din aluminiu care au spuma poliuretanica, 14 mm grosime, si sunt garantate pana la 4 m lungime.
In montarea acestor rulouri se poate clipsa in cazul in care clientul doreste o folie cu infrarosu, care are rol de bariera termica.
Exista o multime de modele de astfel de rulouri exterioare, ar fi variante chiar si pentru ferestrele care au un unghi de pana la 45 de grade.
Un alt detaliu pe care am vrut sa il las la urma este acela ca rulourile exterioare va ofera si intimitate. Odata montate acestea impiedica oamenii de afara sa mai vada ce se petrece in interiorul locuintei dumneavoastra sau la sediul firmei.
Desi aparent nu par dificil de montat, cel mai bine este sa apelati la persoane specializate in montarea acestor rulouri deoarece daca le montati dumneavoastra personal se pot deteriora, iar astfel o sa pierdeti si garantia de la producator.