Pungile de plastic biodegradabile sunt fabricate din materii prime naturale pe baza de plante care permit procesul de descompunere naturala, care se realizeaza atunci cand bacteriile si ciupercile prezente in mediul inconjurator metabolizeaza in mod natural materialele plastice si ajuta la descompunerea suplimentara a structurii unui plastic biodegradabil.
Rezultatul final este mai putin daunator pentru mediu in comparatie cu pungile de plastic obisnuite. Uitati-va la cateva dintre avantajele si dezavantajele pungilor de plastic biodegradabile.
Avantajele materialelor plastice biodegradabile
- Reducerea emisiilor de carbon
Unul dintre principalele avantaje ale utilizarii polimerilor biodegradabili pentru fabricarea acestor pungi biodegradabile si compostabile, este reducerea semnificativa a emisiilor de carbon care se produc in timpul procesului de fabricatie in comparatie cu cea a plasticului obisnuit.
Nu doar atat, intrucat materialele utilizate pentru crearea materialelor plastice biodegradabile sunt pe baza de plante, emisiile minime de carbon sunt emise in timpul procesului de compostare.
- Consum mai mic de energie
Desi investitia initiala ar putea fi usor mai mare, pe termen lung, materialele plastice biodegradabile necesita cantitati mai mici de energie si necesita reprocesarea combustibililor fosili pentru a crea polimeri.
- Solutie ecologica de unica folosinta
Materialele plastice biodegradabile necesita compostare sau reciclare pentru a asigura defalcarea corecta a pieselor de plastic pentru a permite procesul de compostare naturala. Cerinta de a elimina / prelucra in mod corespunzator produsele din plastic biodegradabile reduce automat cantitatea de deseuri care altfel ar fi trimise la depozitele de deseuri.
- Material reciclabil
In afara de a avea nevoie de un timp semnificativ mai mic pentru descompunere in comparatie cu plasticul obisnuit, plasticul biodegradabil poate fi de asemenea reciclat pentru a crea mai mult plastic prin produse.
Utilizarea uleiurilor pe baza de plante pentru fabricarea materialelor plastice biodegradabile asigura de asemenea, integritatea acesteia (nu contin substante chimice sau toxine in comparatie cu alte tipuri de materiale plastice).
- Materialele plastice biodegradabile ar putea sa directioneze consumul de petrol catre alte nevoi.
Produsele care sunt fabricate folosind materiale plastice traditionale, provin din incalzirea si tratarea moleculelor de ulei.
Acest proces le transforma in polimeri care devin utili pentru industrie. Aproximativ 3% din consumul de petrol din Statele Unite se datoreaza numarului de materiale plastice pe care le consumam in fiecare an.
Biodegradabilele provin din produse precum iarba de mana sau porumbul, ceea ce inseamna ca am putea redirectiona petrolul folosit de industrie catre nevoile noastre de transport sau incalzire.
- Materialele plastice biodegradabile reduc cantitatea de deseuri pe care le producem.
Materialele plastice reprezinta aproximativ 13% din fluxul actual de deseuri. Aceasta cifra reprezinta aproximativ 32 de milioane de tone de deseuri in fiecare an, cu doar 9% din aceasta suma destinata programelor de reciclare.
Restul intra in depozitele de deseuri si alte programe de eliminare a deseurilor, unde ar putea ocupa spatiu mai mult de un secol. Atunci cand instalatiile au la dispozitie echipamentele de compostare adecvate pentru gestionarea materialelor plastice biodegradabile, putem experimenta o intreaga defalcare a produsului in 18-36 de luni, in functie de metoda folosita.
Chiar daca nu se produce o defalcare completa, am realiza o reducere a spatiului necesar pentru eliminarea materialelor. Aceasta ar crea mai putine presiuni asupra fluxului total de deseuri.
7.Plasticele biodegradabile nu elibereaza elemente care sa fie periculoase cand se descompun
Daca ar fi sa aruncati o galeata plina cu materiale plastice traditionale intr-o groapa de gunoi, atunci ati fi eliberat metan si alte forme de poluanti pe masura ce produsul incepe sa se descompuna. Deoarece aceste articole nu exista de obicei cu articole biodegradabile, am putea profita imediat de acest beneficiu suplimentar.
Materialele plastice ne fac viata mai usoara in multe feluri, dar trebuie precizat faptul ca pot contine de asemenea, produse care pot fi periculoase, si cu siguranta care ne-ar putea dauna sanatatii in acelasi timp. Bisfenolul A (BPA) este un ingredient cheie in rasina si fabricarea plasticului, iar intrecut se folosea in tacamuri din plastic, sticle de apa si echipamente sportive.
Ftalatii inmoaie plasticul pentru a-l transforma in PVC. Ambele sunt considerate disruptoare endocrine care sunt toxice pentru ciclul de reproducere al omului. Biodegradabilele elimina necesitatea acestor substante.
Dezavantajele materialelor plastice biodegradabile
In timp ce materialele plastice biodegradabile au numeroase avantaje, cu siguranta acestea au si unele dezavantaje. Materialele plastice biodegradabile au nevoie de conditii specifice pentru a se descompune, ceea ce inseamna ca descompunerea naturala a acestui plastic nu va avea loc daca este trimisa la depozitul de gunoi impreuna cu alte deseuri.
Un sistem special de compostare este necesar pentru a asigura reciclarea / prelucrarea corespunzatoare a pungilor de plastic biodegradabile. Celalalt dezavantaj al materialelor plastice biodegradabile este ca, daca nu sunt eliminate in mod corespunzator si se amesteca cu plasticele obisnuite, acestea se contamineaza si nu mai pot fi folosite.
Dar, in ciuda minimelor dezavantaje ale plasticului biodegradabil, acesta devine inca o alternativa populara la plasticul obisnuit, in special datorita cresterii gradului de constientizare pentru siguranta mediului.
In plus, avantajele materialelor plastice biodegradabile depasesc in totalitate dezavantajele, ceea ce le face o alegere mai buna in comparatie cu polimerii din plastic care au fost folositi in mod traditional.