O excursie in Delta Dunarii va permite sa descoperiti un loc natural de o frumusete incredibila. Aceasta intindere imensa de verdeturi se intinde intre Romania si Ucraina si ascunde surprize naturale surprinzatoare, destinatia preferata a multor calatori care intreprind excursii aventuroase, dar extrem de placute. Cu siguranta, cea mai potrivita perioada a anului pentru o excursie prin Delta Dunarii este mai / august.
Delta Dunarii, „ raul regilor si regele raurilor “scalda 1.075 km (38% din cursul) la sud de Romania, formand o granita naturala cu Bulgaria si care se varsa in Marea Neagra printr – o frumoasa delta, este considerata un patrimoniu mondial de catre UNESCO. O zona protejata de WWF, este habitatul natural al multor specii de plante, pasari si pesti.
Momentul ideal pentru a petrece o vacanta descoperind traditiile stravechi ale populatiei care traieste in aceasta zona si pentru a intalni specii de animale si plante care isi gasesc aici habitatul perfect este primavara si toamna. Este important sa cunoasteti acest lucru, pentru a stii cand sa cautati cea mai buna oferta cazare Delta Dunarii.
Fauna Deltei este larga si eterogena, inclusiv vulpi, pisici salbatice, lupi, mistreti si caprioare traind in acest loc. Delta s-a format si continua sa se formeze, in jurul celor trei canale principale ale Dunarii si este locul considerat a fi cel mai mare pat de stuf din lume. Iata ce sa vezi, cum sa ajungi acolo si cum sa ocolesti in Delta Dunarii.
Delta Dunarii – un paradis pamantesc
Vazuta de pe dealurile orasului Tulcea, Delta Dunarii arata ca o vasta intindere de verde incrucisat cu panglici de argint. Habitat natural pentru mai mult de 1200 de specii de plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica (peste 300 de specii, inclusiv multe specii de pelicani) si peste (mai mult de 133 de specii, inclusiv heringul Dunarii si sturionii) din Vechiul Continent, Delta Dunarii este cea mai mare rezerva de biosfera din Europa, cu o suprafata de 2.681 kmp.
Din punct de vedere geologic Delta Dunarii este o campie inca in formare, cu o altitudine medie de 50 m compusa din relief pozitiv (pamant) si relief negativ (tot ceea ce inseamna apa – bratele Dunarii, lacuri etc.). In fiecare an, cantitatea de inundatii purtata de Dunare face ca terenul sa continue, reducand astfel relieful negativ.
Cele trei mari brate prin care Dunarea curge in Marea Neagra sunt Chilia, Sulina (navigabila) si Sfantu Gheorghe. La acestea se adauga asa-numitele brate secundare precum Rusca, Litcov, Uzlina etc., cu o adancime care nu depaseste 4 m si o serie de lacuri precum Fortuna 906 ha, Creion 618 ha, Rosu 1,331 ha, Gorgova 1.281 ha.
Atat in delta raului, cat si in delta fluvio-maritima exista o vegetatie foarte bogata. Terenul este acoperit cu padure de plop, stejari, salcii, mar si pomi de servire, dar si vita de vie si liane salbatice (Letea, de exemplu, datorita lianelor sale are aspectul unei paduri tropicale), in timp ce insulele plutitoare constau dintr-o retea de rizomi, radacini de plante acvatice si pamant.
Flora acvatica este dominata de crinul de apa alb, crinul de apa galben si diferite tipuri de cani care formeaza habitatul ideal pentru diversele specii de pasari autohtone sau trecatoare: pelicani, cormorani, rate si gaste salbatice etc.
Printre mamiferele care locuiesc in delta amintim mistretul, lupul, pisica salbatica, erminul, vidra, martenul in timp ce in ape sturionii, crapul, pestele, luciul, stiuca si multe alte specii de pesti care fac Delta Dunarii un paradis pentru pescari. In 1990, Delta Dunarii a fost declarata rezervatie naturala a biosferei. In acelasi an s-a nascut Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Ce puteti vedea in Delta?
Tulcea
Aventura ta poate incepe de la Tulcea la inceputul Deltei Dunarii. Tulcea este un oras fondat in secolul al VIII-lea i.Hr., cu numele de Aegyssos, care se mandreste cu cateva muzee interesante, inclusiv Muzeul de istorie si arheologie si Muzeul turismului ecologic.
Muzeul de istorie si arheologie
Muzeul este important pentru ca ofera sansa de a admira exponatele legate de regiunea deltei precum si cele legate de istoria orasului, aici sunt unele descoperiri arheologice descoperite in apropiere de Cetatea Aegyssus, o zona din Tulcea celtica construita in secolul IV i.Hr.
Cetatea, in primele secole dupa anul 0, a fost folosita ca sediu si apoi folosita ca resedinta episcopala, in timp ce astazi este un sit arheologic in aer liber.
Muzeul turismului ecologic in Delta Dunarii
In acest sit cultural puteti admira expozitii autentice despre cele peste patruzeci de specii de plante si numeroasele soiuri de pasari native, reptile si mamifere. Complexul muzeal include si acvariul, in care inota in 150 de tone de apa, 24 de specii de pesti tipici zonei si unde exista tancuri cu corali fantastici si pesti de clovn colorati.
Cetatea Halmyris
Situat la mai putin de o ora cu masina de Tulcea, acest sit este legat si de istoria regiunii. Acest loc a fost odata locuit de romani si apoi de bizantini, apoi a fost facut sediul armatei. In secolele urmatoare flota danubiana si-a creat baza aici.
Sulina
Este imposibil de vizitat cu o excursie cu vaporul, Sulina este cel mai mare oras din delta, accesibil doar cu vaporul, deoarece nu exista drumuri care sa-l conecteze la restul Romaniei. De vizitat sunt vechiul far construit la inceputul secolului al XIX-lea si Catedrala Ortodoxa a Sf. Nicolae si Alexandru.
Satul Letea
Letea este un sat pescaresc incantator, caracterizat prin case din lemn vopsite in albastru, alb si verde, acoperite in cea mai mare parte de acoperisul tip stuf. Multi locuitori sunt fie batrani credinciosi, fie crestini ortodocsi de origine ucraineana, care au migrat aici cu multe secole in urma pentru a scapa de persecutia religioasa.
Padurea Letea
Continuand din satul Letea ajungeti in padurea Letea, considerata cea mai nordica padure subtropicala din Europa. Aici peisajul este caracterizat de stejari care alterneaza cu dune si intinderi nisipoase.