Cei mai multi dintre romanii plecati in strainatate, locuiesc in Italia. Dintre acestia, foarte multi duc o viata frumoasa si lipsita de griji, si sunt siguri ca nu isi mai doresc sa se intoarca definitiv in Romania.
Odata cu trecerea timpului, au existat insa si situatii dureroase, in care romanii plecati in Italia pentru un viitor mai bun, fie au suferit accidente mortale, fie din diferite alte motive, si-au gasit sfarsitul departe de casa.
De cele mai multe ori insa, familiile greu incercate au ales sa isi repatrieze decedatii, decat sa ii ingroape acolo. Probabil va intrebati si de ce.
In primul rand, familiile indoliate au vrut sa isi inmormanteze crestineste membrii decedati, in localitatea natala, pentru a-l putea vizita la cimitir. Apoi, trebuie sa fim realisti si sa recunoastem si faptul ca in Italia, inmormantarile au costuri uriase, iar acest subiect va fi abordat in urmatoarele randuri.
Costul unei inmormantari pe teritoriul Italiei depinde de diversi factori aparent usor de amintit. Costurile pentru organizarea unei inmormantari depind de costurile aferente tipului de cascheta aleasa si accesoriilor pentru caseta; diferenta de costuri intre un sicriu din lemn pretios si o caseta mai simpla poate fi semnificativa.
Serviciile de baza oferite de salonul de inmormantare pot crea de asemenea, o diferenta mare la costul total, cum ar fi colectarea si transportul la salonul mortuar, serviciile de ingrijire, supravegherea, organizarea serviciului funerar, etc. Diferitele tipuri de inmormantare (ingropare, inmormantare sau cremare) suporta de asemenea, costuri diferite: inmormantarea este de obicei mai scumpa decat ingroparea sau cremarea.
Se spune ca adunand toate costurile la un loc, o inmormantare poate costa peste 9000 de euro, in timp ce o incinerare sau o inhumare fara comemorarea decedatului poate costa mai putin de 1000 de euro.
Exista costuri suplimentare legate de furnizarea altor servicii, care adesea fac parte din ritualurile si obiceiurile unei slujbe funerare, precum aranjamente florale, amenajarea capelei de odihna, servicii de cosmetologie, imbracarea defunctului, necrologii, memoriale si avize de deces.
In cazul cremarii, costul total va depinde si de locatia in care are loc cremarea, de tipul de depozitare ales (incredintat membrilor familiei, imprastiat, detinut intr-o nisa din cimitir), precum si de tipul de container pentru cenusa.
Este important sa subliniem faptul ca, in general, costurile cotate de saloanele funerare nu includ taxe municipale, cum ar fi comisioane pentru ingropari, taxe de documentare oficiale si taxe de inregistrare. Aceste tipuri de costuri pot varia foarte mult si depind de autoritatile municipale in cauza, de cimitirul unde va avea loc inmormantarea si de tipul de inmormantare hotarat pentru persoana iubita.
De exemplu, la Milano, costurile pentru concesionarea unui spatiu la cimitirul Monumentale sunt foarte diferite de costurile de la cimitirele Maggiore sau Lambrate. In cadrul aceluiasi cimitir pot exista si o gama larga de costuri in functie de locatia locului de inmormantare: de exemplu, pretul unui spatiu din randurile inferioare este mai mare decat pretul unui spatiu accesibil doar cu o scara.
O firma de servicii funerare din Italia, in conformitate cu principiile sale de transparenta, factureaza familiile pentru aceste tipuri de cheltuieli la pretul de cost (adica la acelasi pret platit autoritatilor municipale, fara nicio majorare). Prezinta factura prezentata de catre municipalitate familiei, din motive de transparenta.
In opinia reprezentantilor unei astfel de firme, un salon de inmormantare ar trebui sa fie obligat sa specifice in mod clar costul inmormantarii si suma totala a costurilor suplimentare pe care le-a suportat pentru clientul sau in contul clientului, furnizand documentele relevante pentru a justifica aceste costuri suplimentare. Aceasta din urma categorie include toate costurile mentionate mai sus, inclusiv taxele municipale, taxele pentru cimitir (cumparare de mormant, deschidere de mormant etc.), costuri care acopera incineratia si asa mai departe.
De asemenea, salonul de inmormantare trebuie sa le ofere clientilor lor o estimare scrisa si detaliata, inclusiv toate costurile implicate in organizarea inmormantarii, specificand ce servicii sunt incluse in pret si care nu. Feriti-va de estimarile vagi care pot fi neclare sau pot chiar neglija specificarea a ce servicii sunt incluse in pret si care sunt excluse.
Dupa finalizarea serviciului, salonul funerar este obligat sa emita un bon fiscal sau o factura pentru costul serviciului prestat. Costurile si cheltuielile aferente serviciului funerar sunt scutite de TVA si pot fi deduse din declaratia dvs. fiscala, pana la un maxim prevazut de lege.
Este intotdeauna o idee buna sa fii atent la agentiile si companiile funerare care isi fac publicitate serviciilor la preturi excesiv de atractive si, mai ales, care nu ofera clientilor transparenta necesara; lipsa de transparenta si un pret aparent scazut pot ascunde servicii precare sau costuri suplimentare neasteptate ulterioare.
Una peste alta insa, cu orice firma de servicii funerare ati colabora in vederea inmormantarii persoanei dragi in Italia, veti avea de suportat cheltuieli foarte mari. Tinand cont de aceste detalii, cel mai probabil veti dori sa luati legatura cu o firma renumita de repatrieri decedati Italia, accesand www.repatriere-romania.ro, in vederea repatrierii celui drag.
In acest fel, va veti ingropa acasa persoana draga, in orasul natal, iar cand veti dori ii veti putea duce o floare sau ii veti putea aprinde o lumanare la cimitir.