Se stie faptul ca foarte multe persoane din Romania nu sunt multumite de salariul pe care il castiga, si ca in cazul in care li s-ar ivi o alta oportunitate de a se angaja in cadrul unei alte firme, pe un alt post, ar schimba locul de munca fara a sta prea mult pe ganduri.
Tocmai acesta este si motivul pentru care foarte multe persoane aleg sa se inscrie la foarte multe cursuri de calificare si specializare, dat fiind faptul ca nu se stie niciodata cand li se iveste ocazia de a lucra intr-un domeniu mai bine platit.
Persoanele care isi doresc sa aiba un loc de munca placut si bine platit, pot urma un curs arhivar, iar apoi isi pot depune cv-ul pentru a se angaja pe acest post in cadrul unei firme importante.
Ei bine, pentru a se inscrie la un asemenea curs, persoanele interesate trebuie sa aiba asupra lor urmatoarele documente: carte de identitate, certificat de nastere, certificatul de casatorie sau decizia de divort daca este cazul, si nu in ultimul rand diploma de BAC.
De precizat este faptul ca un astfel de curs se desfasoara pe durata a 120 ore, iar in urma finalizarii cursului, participantii vor sustine un examen. Cei care vor promova cursul vor primi un certificat de absolvire pentru ocupatia de Arhivar, dar si suplimentele descriptive care dovedesc competentele dobandite in urma acestui curs.
Si daca tot am adus competentele in discutie, trebuie precizat ca acestea sunt urmatoarele:
- Redactarea nomenclatorului arhivistic;
- Gestionarea fondului documentar;
- Prelucrarea documentelor;
- Utilizarea informatiilor din documente;
- Conservarea arhivei in depozit;
- Aplicarea normelor de sanatate si securitate in munca si a normelor de prevenire a incendiilor;
- Aplicarea normelor de protectie a mediului;
De precizat deasemenea este faptul ca persoanele care isi doresc sa lucreze in cadrul unei companii pe postul de arhivar, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte, pe care le vom aminti in continuarea acestui articol.
Asadar, de regula cerintele in cadrul unei firme pentru un arhivar sunt urmatoarele:
- Ordonarea,inventarierea documentelor, scanarea ,introducerea si validarea
- documentelor;
- Extragerea datelor din documentele scanate si introducerea lor in sistem;
- Arhivarea fizica a dosarelor;
- Codarea documentelor conform procedurilor de lucru;
- Evidenta intrari-iesiri documente.
In ceea ce priveste responsabilitatile pe care un arhivar le are, acestea sunt:
- Ordonarea,inventarierea documentelor, scanarea ,introducerea si validarea
- documentelor;
- – Extragerea datelor din documentele scanate si introducerea lor in sistem;
- – Arhivarea fizica a dosarelor;
- – Codarea documentelor conform procedurilor de lucru;
- – Evidenta intrari-iesiri documente.
Un amanunt foarte important de amintit este acela ca de regula arhivarii lucreaza timp de 8 ore pe zi, de luni pana vineri.
Asadar, dupa cum se poate observa, cei care isi doresc un loc de munca placut in cadrul unei firme, pot urma un curs de arhivar, iar apoi isi pot depune CV-ul pentru a se angaja pe acest post.
Cei care sunt interesati, pot alege insa sa urmeze si diferite alte cursuri care le pot fi de folos pentru a avea un loc de munca placut, dar si bine platit.