Spanacul (Spinacia oleracea) este una dintre cele mai populare legume cu frunze verzi din lume, deoarece este o sursa bogata de minerale, vitamine, pigmenti si fitonutrienti. Este membru al familiei Amaranthaceae.
Datorita gamei largi de beneficii din aceasta leguma, se recomanda consumul de spanac in mod regulat. Unul dintre cele mai mari motive pentru care aceste legume verzi sunt atat de importante si apreciate in intreaga lume este ca sunt foarte durabile. Poate supravietui prin sezonul de iarna si in primavara, daca este ingrijit corespunzator.
Spanacul poate fi consumat crud ca parte a multor salate si poate fi, de asemenea, gatit sau batut in forma redusa. Aceasta leguma poate fi consumata ca o leguma individuala sau adaugata intr-o serie de retete pentru supe, tocanite si caserole.
Este originar din Orientul Mijlociu si a fost cultivat in Persia acum mii de ani. De acolo, a fost adus in China si a intrat in Europa. Spanacul a devenit rapid o baza intr-o serie de bucatarii culturale, iar acum agricultorii cauta mereu cea mai atractiva oferta seminte legume pentru a cumpara spanac dar si alte legume.
Beneficiile pentru sanatate ale spanacului includ ingrijirea pielii, imbunatatirea vederii, tensiunea arteriala reglata, muschii mai puternici si prevenirea degenerarii maculare legate de varsta si a hemofiliei.
De asemenea, ajuta la imbunatatirea starilor de sanatate cum ar fi cataracta, ateroscleroza, atacurile de cord si afectiunile neurologice. Ajuta la mineralizarea oaselor si exercita beneficii anti-ulcerative si anti-canceroase. In plus, ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului si la cresterea sugarilor.
Spanacul contine un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care s-a dovedit a scadea nivelul de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si impiedica schimbarile oxidative, provocate de stres la pacientii cu diabet.
Studiile asupra acidului alfa-lipoic au aratat, de asemenea, scaderi ale neuropatiei periferice si neuropatiei autonome la diabetici. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au utilizat acid alfa-lipoic intravenos si nu este clar daca suplimentarea orala ar genera aceleasi beneficii.
Prevenirea cancerului este un alt mare beneficiu al acestei legume, asa ca nu este de mirare de ce agricultorii care cauta oferta seminte legume, isi indreapta atentia si spre seminte de spanac.
Spanacul si alte legume verzi contin clorofila. Mai multe studii, inclusiv acest studiu din 2013, efectuat pe 12.000 de animale, au aratat ca clorofila este eficienta la blocarea efectelor cancerigene ale aminelor heterociclice. Acestea sunt generate la gratarul alimentelor la temperaturi ridicate. Acest lucru poate contribui la prevenirea cresterii cancerului.
Spanacul este util si in ceea ce priveste prevenirea astmului. Un studiu efectuat pe 433 de copii cu astm cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani si 537 de copii fara, a aratat ca riscurile pentru aparitia astmului sunt mai mici la persoanele care au un aport mare de anumiti nutrienti. Unul dintre acesti nutrienti este beta-carotenul. Spanacul este o sursa excelenta de beta-caroten.
Scaderea tensiunii arteriale reprezinta un alt beneficiu al spanacului. Datorita continutului ridicat de potasiu, spanacul este recomandat persoanelor cu tensiune arteriala ridicata.
Potasiul poate ajuta la reducerea efectelor de sodiu in organism. Un aport scazut de potasiu poate fi un factor de risc la fel de puternic pentru dezvoltarea tensiunii arteriale ridicate ca un aport ridicat de sodiu.
Persoanele care se gandesc foarte mult la sanatatea osoasa, iau de-asemenea in calcul ideea de a consuma cat mai mult spanac. Aporturile scazute de vitamina K au fost asociate cu un risc mai mare de fractura osoasa.
Consumul adecvat de vitamina K este important pentru o sanatate buna, deoarece actioneaza ca un modificator al proteinelor matricei osoase, imbunatateste absorbtia calciului si poate reduce cantitatea de calciu care lasa organismul in urina.
Despre aceasta leguma care poate fi cultivata in orice gradina unde se planteaza seminte de spanac, mentionam faptul ca este deosebit de importanta si pentru ca promoveaza regularitatea digestiva. Spanacul este bogat in fibre si apa, ambele contribuind la prevenirea constipatiei si la promovarea unui tract digestiv sanatos.
Aceasta leguma este deosebit de utila si pentru o piele sanatoasa si un par sanatos. Spanacul are cantitati mari de vitamina A, care modereaza productia de ulei in porii pielii si foliculii de par pentru a hidrata pielea si parul.
Este acest ulei care se poate acumula pentru a provoca acnee. Vitamina A este necesara si pentru cresterea tuturor tesuturilor corporale, inclusiv a pielii si parului.
Spanacul si alte verzi cu frunze bogate in vitamina C sunt cruciale pentru construirea si intretinerea colagenului, care ofera structura pielii si parului. Deficitul de fier este o cauza frecventa a caderii parului, care poate fi prevenita printr-un aport adecvat de alimente bogate in fier, cum ar fi spanacul.
Spanacul inclus in diete:
Spanacul este o leguma versatila si poate fi consumata cruda sau gatita. Este disponibil proaspat, congelat sau in conserva. Iata cateva sfaturi pentru a incerca sa incorporati mai multi spanac intr-o rutina zilnica:
- Adaugati spanac in paste, supe si caserole.
- Salateti usor spanacul intr-o cantitate mica de ulei de masline extravirgin. Condimenteaza cu ardei negru proaspat macinat si branza parmezan proaspat rasnita.
- Adaugati spanac intr-o folie, sandvis sau plat.
- Faceti o baie cu spanac, cum ar fi tufele de spanac si de anghinare sau inot de spanac si branza de capra.
- Adaugati o mana de spanac proaspat intr-o omleta sau scramble, sau aruncati o mana intr-un smoothie.
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante beneficii ale spanacului. Tinand cont de toate acestea, daca locuiti la casa si aveti o mica gradina, cu siguranta este indicat sa cautati cea mai atractiva oferta seminte legume, si sa alegeti printre altele si seminte de spanac.